Roza Nedir?


Roza - Diğer adı ile gül hastaliği b
azen baharatlı yemeklerden sonra alın, burun, çene ve yanaklarda aniden kırmızı lekeler oluşur. Bu ani kızarmanın çok çeşitli nedenleri olabilir. Her kızarıklık roza değildir! Bulaşıcı olmayan, kronik iltihaplı bir cilt hastalığıdır.

Roza hastalığının belirtileri

 

  •         Ciltte kızarıklık
  •         Genişlemiş damarlar
  •         Püstüller ve kabarcıklar

Dikkat!

  •         UV ışınlarından cildinizi korumak için düzenli olarak yüksek SPF'li güneş kremi kullanın. 
  •         Yoğun baharatlardan ve acıdan uzak durun.
  •          Aşırı nikotin ve alkol tüketiminden uzak durun.
  •         Aşırı sıcaklık dalgalanmalarından uzak durun.
  •         Stresi azaltın.

  Cildinde kızarıklık olan herkes hasta olacak demek değildir!

 Evreleri



  • Rosacea Diathese – Ön Aşama: Deride aniden (örneğin baharatlı bir yemekten sonra) beliren ve kısa bir süre sonra tekrar kaybolan kırmızı lekelerdir.

 


  • Rosacea eritematosa - teleangiectatica - I. Evre : Bu evrede kişiler kolayca pullanan, kaşıntıya veya yanmaya eğilimli, kızarık ve kuru ciltten şikayetçidir. Ciltteki damarlar genişlemiş ve cilt yüzeyinden görünür hale gelmiştir.

 



  • Rosacea papulopustulosa - II. Evre: Hastalığın bu formunda, cilt iltihaplanmaya daha yatkındır. Kızarık püstüler ve papüller gelişmeye başlamıştır. Ancak, bu semptomlar birkaç hafta sonra gerileyebilir.

 


  • Glandüler hiperplastik rosacea - III. Evre: Bu en şiddetli evredir. Yağ bezlerinde ve ciltte kistik büyümeler görülür. Erkeklerde genellikle burunda, çenede şekil bozukluğu gelişir. Yumru veya patates burun olarak da bilinir.

 Cilt bozuklukları birçok hastanın sosyal hayatta psikolojik problemler yaşamasına sebep olur. 


Dikkat! İlk bakışta akne ve roza iltihaplanma açısından çok benzer olduğu için hastalık yanlış bir şekilde "akne roza" olarak tanımlanabilir. Gül hastalığı tedavisi için iki cilt tipi ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Bununla birlikte, roza ve aknenin karışık bir formundan muzdarip olan roza hastaları da vardır.

Özel Formlar

3 roza evresine ek olarak nadir görülebilen formlar da vardır.


Okulare Rosacea’da genişlemiş kan damarları yüzeyden görülür ve göz kapakları iltihaplanır. Bu durum gözlerin sağlığını da etkiler.


Rosacea Fulminans formunda semptomlar çok daha kuvvetlidir. Antibiyotik tedavisine rağmen birkaç haftada semptomlarda azalma gözlemlenmezse Gramnegativen Rosacea oluşmuş demektir. Bu evrede hastalık artık tüm cilde yayılmıştır.

 


Bakım Ve Tedavi İçin İpuçları!

 

Bu Hastalığın Doğru Bakımda hassas ciltler için kızarıklığı azaltan ve hafif dokulu yağsız roza krem  kullanmak gerekir.

REDNESS CONTROL Serisi kızarık ve kuperoza meyilli ciltler için idealdir.

REDNESS CONTROL Maske cildi yatıştırır ve sakinleştirir.

Yeşil ışıltılı pigmentler içeren kızarıklık karşıtı konsantre serum cilt rengini nötrler.

Kuperozlu olgun ciltler için REDNESS CONTROL Anti-AgingSerum ve cilt tipinize uygun roza için en iyi kremlerden birini düzenli kullandığınızda küçük kırışıklıkları giderir ve kızarıklıkları azaltır.

 

Unutmayın: Gül hastalığı ilacı olmayan, teşhis edildiği evrede kontrol altına alınması gereken bir cilt hastalığıdır. Aksi takdirde geri dönüşü olmayan tehlikeli dönemlere evrilebilir.

Sabah ve akşam, cilde uygun hassas temizleyicilerle cildinizi yağ ve kirden arındırın. Sonrasında sakinleştirici tonik uygulayın. Tonik cildin pH değerini dengeler ve cilt temizliğinden sonra uygulanacak ürünlerin emilimini kolaylaştırır.

 

Makyaj yaparken yağsız fondötenler kullandığınızdan emin olun. Aşırı kızarık yanaklar ve genişlemiş damarları gizlemek için özel kapatıcılar kullanılabilir.


Tanı konulduğunda tedavinin mutlaka bir uzmana danışılarak yapılması gerekmektedir. İlk evrelerde özel kremler ve serumlar kullanılabilir. İleri evrelerde doktor kontrolünde lazer terapileri olumlu etki yaratabilir. Bu evrede cilt incelmiş, hassaslaşmış ve damarlar zayıflatılabilir, hatta çıkarılabilir.