CİLT DÖNGÜSÜ
Cilt bakımınızın potansiyelini yükseltmek için denemeniz gereken bir uygulama; Cilt döngüsü.
Kozmetikte Alkol Kullanımı - Kozmetik ürünlerdeki başka hiçbir içerik alkol kadar tartışmalı değildir. İyi alkolü kötü alkolden nasıl ayırt edebilirim? Alkolün cilt bakımıyla ne ilgisi var?
Alkol kozmetikte hangi işlevlere sahiptir? Bu konuda nelere dikkat edilmesi gerekir? Aşağıda tüm bu sorulara cevap veriyoruz.
Alkoller, çok geniş bir organik bileşik sınıfı için kullanılan genel bir terimdir. Fakat alkol denildiğinde akıllara öncelikle içilebilir yani ethanol alkol gelir. Oysa alkollerin kullanım alanı oldukça geniştir. Günlük yaşamda temizlik ürünlerinde ve kozmetik ürünlerde( deodorant, krem, alkollü tonik v.s.) sıklıkla alkol kullanılır.
Kozmetik ürünlerde neden alkol kullanılır?
Alkol uzun yıllardır cilt bakım ürünlerinde etken madde olarak kullanılmaktadır. Peki alkol cildimiz için yararlı mı zararlı mı?
Alkolün kozmetik ürünlerin içerisinde çeşitli işlevleri vardır. Bakterileri öldürür ve yağları çözer, bazı aktif bileşenlerin cilde taşınmasını kolaylaştırır ve kozmetik ürünlerin ömrünü uzatmak için koruyucu olarak olarak kullanılır. Alkol kozmetik ürünün ciltte hafif ve taze bir his bırakmasını sağlar. "Kötü alkoller" ürün içerisinde çok yüksek konsantrasyonda kullanılırsa cildimize ciddi şekilde zarar verir. Cildin doğal koruma bariyerini bozarak ciltte hassasiyet oluştururlar.
Kozmetiklerde teknolojik nedenlerle kullanılan ve cildi besleyici etki gösteren alkol bileşikleri vardır. Etanol olarak da bilinen denatüre alkol, ürün içerisinde çok yüksek konsantrasyonda olması durumunda cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabilen bir maddedir. Bu alkolü içindekiler listesinde (INCI) gören kimsenin cildine veya sağlığına zarar vereceğinden hemen korkmasına gerek yoktur. Ürünün içeriğindeki alkol oranı ve uygulama alanı çok önemlidir:
%20'den fazla alkol içeren ürünler cildi tahriş eder ve kurutur;
%20'den daha düşük konsantrasyonda alkol içeren ürünler cildi temizler, tıkanmış gözenekleri arındırır ve iltihaplanmaya karşı antibakteriyel etki gösterir.(örn. alkollü tonik)
Kullanım alanlarına ve amaçlarına göre kozmetik ürünler %20'den daha yüksek alkol içeriğine sahip olabilirler. Örneğin Derma Control Bir Gecede Sivilce Akne Kurutucu Serum! Burada ciltteki uygulama alanı çok önemlidir. Sivilceler üzerine bir damla lokal olarak kullanılır ve sivilceyi etkili bir şekilde kurutur.
Kozmetikte alkol kullanımın da ürünlerde kullanılan alkol oranının ve alkolün türü de çok önemlidir. Etil alkol, metanol, propil alkol, propanol, izopropanol ve izopropil alkol de "kötü" alkoller arasındadır. Uzun vadede bu bileşikler cildin kurumasına neden olur ve cildi tahriş edererek alerjiye sebep olabilir. Hassas ciltlerde ve göz çevresinde çok daha dikkatli kullanılması tavsiye edilir.
Kozmetikte “İyi Alkollerin” faydaları nelerdir?
"İyi alkol" denildiğinde çoğunlukla yağlı alkoller akla gelir. Bunlar, birçok kozmetik üründe kullanılan yardımcı emülgatörler veya kıvam düzenleyicilerdir. Ancak cildi kurutmazlar, aksine besleyici özelliklere sahiptirler: Son derece yumuşaktırlar, cildi nemlendirirler ve cilt bariyerini desteklerler. Bu yüzden sıklıkla kremler için baz görevi görürler.