Kuru Cilt Bakımı - En İyi Nemlendiriciyi Nasıl Seçerim?

Kuru Cilt Bakımı - En İyi Nemlendiriciyi Nasıl Seçerim?

Kuru Cilt BakımıBir çok insan, kelimenin tam anlamıyla cildinin kuruduğunu hisseder. Cilt kaşınır, gerilir, pullanır ve cilt rengi donuk görünür.Size cilt kuruluğunun arkasındaki nedenleri ve cildinize nemi ve ışıltıyı nasıl geri kazandıracağınızı aşağıda açıkladık.

Kuru cilt nasıl oluşur?

Genetik yatkınlık ve ilerlemiş yaşın yanı sıra, dış etkenler de cildin kurumasında önemli rol oynar. Vücudumuz cildi sağlıklı tutmak ve olumsuz dış etkilerden korumak için sürekli yağ ve nem üretir. Yağ bezleri cildimizde koruyucu bir film tabakası oluşturan yağı üretir. Aynı zamanda cildi sürekli nemli tutmak için nem depolarımız da her zaman dolu olmalıdır. Kuru ciltlerde cildin bu fonksiyonları çalışmaz böylece cilt gün geçtikçe daha kuru hale gelir. Özellikle olgun ciltler çok sık kurulukla mücadele etmek zorunda kalır. 

Kuru cilt kendini yeterince nemlendiremez ve daha az nem depolar. Bu durumda kuru ciltler için nemlendirici krem, ampul ve serumlarla boşalan nem depolarını doldurmak gerekir.

Kuruluk kırışıklıkları bu sayede kaybolur ve cilt daha dolgun, diri ve daha canlı görünür. Yoğun dokulu kremler cildi yorar, bunun yerine hyaluronik asit ve üre içeren hafif dokulu ürünler tercih edilmelidir.

Kuru cildin özellikleri nelerdir?

  • Cilt gergin hissedilir.
  • Kuru ve pürüzlü görünür.
  • Pul pul dökülür.
  • Kremler kurumuş cilt tarafından hızla emilir.
  • Cilt soluk ve gergin görünür.
  • Kırışıklıklar görülür.

Cildi Kurutan Dış Faktörler:

  • Mevsim: Farklı mevsimler ve hava koşulları kuru ciltler için oldukça zorlayıcı olabilir. Yaz aylarında terleme nedeniyle daha fazla sıvı ve nem kaybederiz. Kışın ise aşırı soğukta cildin sebum üretimi azalır ve gözenekler büzülür. Kuru klima ve kalorifer havası cildi kurutur ve cildi tahriş eder.
  • Güneşe maruz kalma: Aşırı güneş ışınları cildi tahrip eder, kurutur ve yaşlandırır. Bu yüzden her zaman cilt tipinize uygun bir güneş koruyucu kullanın!
  • Giysiler: Dar giysiler cilde nefes aldırmaz, kepek ve kaşıntıya neden olur. Bu yüzden rahat ve bol giysiler tercin edin.

Her Kuru Cilt Aynı Değildir!

Cildiniz yağsız mı nemsiz mi? Önce bunu tespit etmek gerekir.

Kuru ve Yağsız Cilt: Cilt sadece nemden değil aynı zamanda yağdan da yoksundur. Kuru cilt bakımı sırasında uygulanan yağ bazlı kremler cildi nemlendirir ve değerli yağlar ile besler. Su bazlı hafif dokulu nemlendiriciler bu cilt tipleri için yetersiz kalır. Cilde su bazlı ürünlerle bakım yapılırsa yapıldıktan kısa bir süre sonra cilt tekrar gerilir ve kreme tekrar ihtiyaç duyar. Jojobabadem yağı veya mango yağı gibi aktif bileşen içeren kremler yağsız cildin ihtiyacını karşılar ve cildi besler.

Kuru ve Yağlı Cilt: Cilt tipine uygun doğru bakım ürünleriyle yapılırsa cilt rahatlar. Aksi halde gerilir, kaşınır, pul pul dökülür veya tahriş olarak kolay kırışır. Kuruluktan oluşan kırışıklara makyaj hızla dolar ve istenmeyen bir görünüm oluşur. Kuru cilt çeşitli cilt problemlerine aday demektir. Kuru ciltler için maske hyaluronik asit ve üre içeren yoğun nemlendirici su bazlı ürünler tavsiye edilir.

Ciltteki Kuruluklar: Kuru cilt genellikle solgun ve yorgun görünür. Kuru cildin canlılığını tekrar kazanması için düzenli cilt bakımı şarttır.

Hassas cilt temizleme sütü kuru ciltler için idealdir. Cildi kurutmadan derinlemesine temizler. Haftada bir veya iki kez peeling uygulanmalıdır. Peeling cildin üst tabakasındaki ölü cilt hücrelerini arındırır, cildi pürüzsüzleştirir ve yumuşatır. Nemlendirici maskeler, kremler, serumlar ve ampuller de kuru cildi yoğun bir şekilde besler ve nemlendirir.

Vücuttaki Kuruluklar: Vücutta kuruma ve pullanma sıkça görülür. Uzun banyolar ya da sıcak duşlar vücuttaki kuruma sebeplerinin başında gelir. Besleyici vücut losyonları, vücut yağları ve düzenli vücut peelingleri bu problemi hızla çözebilir.

Kuruluk Kırışıklıkları: Cilt kuruluğunun ilk belirtileri olarak ciltte ince kırışıklıklar ortaya çıkar. Bu kırışıklıklar daha derin kırışıklıklara dönüşmeden önce,hyaluronik asit içeren ürünler kullanarak cildinizde fark yaratabilirsiniz. Bu ürünler cildi besler, yoğun nem sağlar ve hafif kırışıklıkları giderir. Kuruluktan ince kırışıklıklarınız, mimik çizgileriniz ya da göz çevrenizde kaz ayağımı oluştu? Tüm ipuçlarını linkte bulabilirsiniz.

Kirli, Kuru Cilt: Kuru ve yağlı ciltler siyah nokta ya da sivilceye eğilim gösterebilirler. Bunun nedeni cilt yüzeyindeki bakteriler, ölü cilt hücreleri ve aşırı yağ üreten yağ bezleridir. Kalınlaşmış ciltte aşırı üretilen sebum folikül çıkışlarını kapatır, gözenekleri tıkar. Böylece sivilceler oluşur. Bu ciltlere tavsiyemiz cildi kurutmayan peelingler, iltihap önleyici maskeler ve sivilce önleyici dengeleyici nemlendirici kremlerdir.

Sedef, Egzama, DermatitKuru, kaşıntılı ve pullanan ciltlerde dermatit veya sedef hastalığı gibi kronik cilt hastalıkları görülebilir. Bu ciltlerde cilt kuruluğu ve kaşıntı tedavisi için yoğun nemlendirici, parfümsüz ve yatıştırıcı dermokozmetik ürünler tercih edilmesi tavsiye edilir. 

Kuru Ciltler İçin Öneriler

  • Yeterli Su Tüketimi: Vücudunuzun özellikle spordan sonra her zaman sıvıya almaya ihtiyacı vardır. Su ve doğal soda en iyisidir. Terlediğinizde sadece sıvı değil mineraller de kaybedilir. Cilt kuruluk ile reaksiyona girebilir.
  • Sağlıklı ve Doğal Yaşam: Stres ve zihinsel stres, nikotin tüketimi veya hormonal değişiklikler de cilde zarar verebilir.
  • Düzenli Peeling: Cildi arındırır ve solgun mat cildi hızla canlandırır.
  • Ampuller ve Maskeler: Cilde anında yoğun nem sağlar.

NMF(Cildin kendini nemlendirme sistemi): NMF, Doğal Nemlendirici Faktörler anlamına gelir. Cildin nem dengesinin kendi kendine düzenlenmesini sağlar. Nemin ciltte depolanmasından sorumludur.

NMF, skualenlaktik asit, amino asit, hyaluronik asit ve üre gibi nem sağlayıcılardan oluşur. NMF tek başına cildimizi nem kaybından koruyamaz. Bu korumanın olabilmesi için sağlam bir cilt bariyerine ihtiyaç vardır.