CİLT DÖNGÜSÜ
Cilt bakımınızın potansiyelini yükseltmek için denemeniz gereken bir uygulama; Cilt döngüsü.
Pigment Bozukluğu - Cilt lekelenmeye eğilimliyse ne yapılmalı?
Melaninin pigment bozuklukları ile ne ilgisi var?
Cilde rengini veren melanin pigmentinin fazla üretilmesi ile ciltte hiperpigmentasyon adı verilen koyu lekeler oluşur.
Hiperpigmentasyonun Nedenleri:
Lekelerin nedeni genetik yatkınlık olabilir. Öneri: Aile bireylerinde hiperpigmentasyon geçmişi varsa cilt önceden güçlendirmeli ve mutlaka 50 SPF güneş kremi kullanılmalıdır.
Hiperpigmentasyonu Tetikleyen Faktörler
1. Güneş ışınları: Hiperpigmentasyon sebeplerinden biri, aşırı melanin üretimine neden olan UV radyasyonudur. Genellikle yüz, boyun, dekolte ve eller gibi yoğun olarak güneşe maruz kalan bölgelerde görülür.
2. Hormonal değişiklikler: Progestin hormonu melanin üretimini uyarır. Hormonal ilaç (doğum kontrol hapları) kullananlar ya da hamileler yükselen progestin hormonu sebebiyle lekenmeye meyillidirler. Menopoz sırasındaki hormonal dengesizlik de hiperpigmentasyona yol açabilir. Burada koyu lekeler genellikle yüzde ve el üzerinde görülür.
3. Yaralanmalar veya iltihaplanma: İltihap sonrası oluşan hiperpigmentasyonlar zamanla kendiliğinden geçer ve profesyonel bir tedavi gerektirmez.
Pigment bozukluğu denildiğinde, ilk olarak akıllara koyu pigment lekeleri veya benler gelir. Bununla birlikte, cildin beyaz lekelere eğilimli formları da vardır. Bu tür pigment bozukluklarında melanin oluşmadığı için beyaz, parlak lekeler şeklinde ortaya çıkarlar. Vitiligo olarak adlandırılan ciltte beyaz lekeler halinde ortaya çıkan bu hastalık ne bulaşıcıdır, ne de tehlikelidir. Vitiligo'nun nedeni hala bilinmemektedir ve henüz tedavisi yoktur. Ancak doğru bakım ile hastalığın ilerlemesi kontrol altına alınabilir. Stresten uzak durmak ve cildi güneş ışınlarından korunmak gerekir. Vitiligo için olası tedavi seçenekleri şunlardır: İlaçlar, ışık tedavisi veya melanosit nakli.
Ciltte tamamen melanin üretilemiyor ise bu hastalığa albinizm denir. Sadece gözlerde pigmentasyonunun eksik olduğu formlar da vardır. Bu kişilerin gözleri ışığa duyarlı ve görme duyuları sınırlıdır, ileri evrelerde gözlerde, saçlarda ve ciltte ortaya çıkabilir. Hassas cilt özellikle güneş ışınlarından korunmalıdır. Bu ciltler bronzlaşamaz, hızlı bir şekilde güneş yanığı olmaya eğilimlidir ve cilt kanseri riski yüksektir. Güneş koruması yüksek kremler kullanmak cildi güneş hasarlarından korumak için çok önemlidir.
Öneri: Lekeli cilde yatkın bir genetiğe sahip olabilirsiniz. Kesinlikle cildinizi lekeler henüz oluşmadan önce 50 SPF Güneş Kremi ile korumalısınız. Çünkü UV ışınları cilt bariyerinizi zayıflatır, erken yaşlanmaya ve pigment bozukluklarına sebep olur.
Cilt lekelerini tetikleyen diğer faktörler arasında hormonal değişiklikler, hamilelik, doğum kontrol hapı, iltihaplanma ve sivilce izleri yer alır.
Pigment lekeleri kendi kendine kaybolmaz. Ciltteki pigment lekelerini kalıcı bir şekilde yok etmek için sabır gerekir. Hafif güneş lekeleri doğru cilt bakım uygulamaları ile yavaş yavaş kaybolur. Cilt rengi niasinamid, retinol ya da c vitamini gibi aydınlatıcı aktif bileşenler ile daha dengeli hale gelir. Hafif cilt lekelerinden kurtulmak için kimyasal peeling harika bir alternatiftir. Akut cilt lekeleri için kozmetik bakımlar tek başına yeterli değildir, bir uzmana danışmak gerekir.
Ciltteki küçük lekeler, çiller veya yaşlılık lekeleri zararsızdır. Ancak çıkıntılı koyu lekeler ve benler zararlı olabilir. Erken teşhis edebilmek için dermatolog tarafından düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Cilt metabolizması zamanla yavaşlar, cildin elastikiyeti azalır, kırışıklıklar oluşur ve yaşlılık lekeleri ortaya çıkmaya başlar. Güneş ve çevre kirliliği gibi dış etkenlere maruz kalmak cildi zorlar, savunmasız hale getirir ve cilt lekelerinin oluşumu kolaylaşır.