Retinol - Hem yaşlanma karşıtı hem de sivilce karşıtı bir vitamindir. 


Retinol retinoidlerden birisidir, A vitamininin tüm türevlerini yani çeşitlerini içerir.

A vitamininin en aktif formu A vitamini asididir. Bu formülü içeren ürünler reçetesiz kullanılmaz ve bu nedenle kozmetik pazarında içeriğin her üründe bulunmasına izin verilmez. Bunun nedeni retinoik asidin akneye karşı son derece etkili olmasına rağmen, cildi tahriş etme potansiyelinin de yüksek olmasıdır. En iyi retinol kremde, en iyi retinol serumda ise A vitamini türevleri bulunur. Bu içeriği cilt daha kolay bir şekilde tolere edebilir ve en az reçeteli retinoller kadar etkilidir. Kullanılabilecek farklı formları vardır, bunlar aynı zamanda etki açısından da farklılık gösterir.

A vitamininin tüm çeşitleri cilde uygulandığında aktif forma yani A vitamini asidine dönüşür. Unutmayın, retinoik asit A vitamininin orijinal formudur. Ne kadar az işlem görürse, o kadar etkili olur.

 

Fazla işlem gören ve cilt tarafından daha yavaş emilen A vitamini, diğer formlarına göre cildi daha fazla tahriş eder.

Örneğin retinil palmitat ve retinil asetat, çok çeşitli kozmetik ürünlerde kullanılırlar. İkisi de daha fazla dönüşüm gerektirir, ancak diğerlerine kıyasla cilt tarafından daha iyi tolere edilir.

Retinoik asidin öncüsü olan retinalin cilt tarafından kullanılması için yalnızca bir dönüşüm aşamasına ihtiyacı vardır. Retinolün kendisi de kolayca cilde uygulanabilir ve retinalin kimyasal öncüsüdür. Bu nedenle yalnızca iki dönüşüm adımına ihtiyaç duyar. Bu durum her iki çeşidi de çok etkili kılar ve ilk uygulamadan sonra bile gözle görülür sonuçlar vermelerini sağlar. Fakat çok hassas olan ciltlerde kaşıntı ya da kızarıklık yapabilirler.

Temel olarak tedaviye yeni başlayanlar, ürünlerini bakım rutinlerine yavaş yavaş entegre etmeli ve kullanım yoğunluklarını kademeli olarak artırmalıdır.

Cilde Etkileri Nelerdir?

• Kırışıklıkları azaltır ve cildi yaşlanmaya karşı korur.

• Cilt yapısını destekler ve cildi sıkılaştırır.

• Ciltteki serbest radikallerle savaşır.

• Cildi iyileştirir ve antibakteriyel etkiye sahiptir.

• Yeni hücrelerin oluşumunu uyarır ve cilt yenilenmesini destekler.

• Kolajen sentezini uyarır.

• Pigment lekelerini azaltır.

Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyim?


1. Yüksek konsantrasyonlu serumları akşamları uygulamak gerekir. Cildi ışığa karşı daha hassas hale getirir ve yoğun güneş ışınlarından korumak gerekir. (en az SPF 30).


2. Türüne bağlı olarak cilt farklı tepkiler gösterebilir. Aşırı kullanım sonucunda ciltte retinol yanması olarak adlandırılan reaksiyon meydana gelebilir. Ciltte tahriş, kızarıklık ve kaşıntı oluşur. Bunu önlemek için, dozu kademeli olarak artırılmalıdır. Cilt aktif bileşenlerin gücüne alıştıktan sonra gözle görülür sonuçlar hızla gerçekleşir.


3. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.


4. Retinol, kimyasal peeling (AHA, BHA, PHA) ile aynı gün içinde kombine edilmemelidir, çünkü bu karışım cildi yorabilir ve tahrişe neden olabilir.

 Hangi Etken Madde İle Kullanmalıyım?

Doğru kombinasyonla istediğiniz sonucu elde edersiniz! C vitamini ya da niasinamid bakımınızı mükemmel bir şekilde tamamlar!

Önerimiz: En etkili yaşlanma karşıtı bakım için sabahları C vitamini serumu ve akşamları retinol serumu kullanın. Cildinizi daha sağlıklı ve ışıltılı bir hale getirmek ister misiniz? O halde niasinamid (B3 Vitamini) içeren ürünler sizin için idealdir. Niasinamidi retinoid kremden önce uygulayın. Retinol kullandıktan sonra günlük bakım rutininizde kullandığınız bakım kremlerini kullanmanız da önemlidir. Çünkü nemlendirici kreminiz retinolun cildinizden aldığı nemi geri kazanmanızı sağlar.

Bakım rutininize her zaman ekleyebileceğiniz etken maddeler:

Kuru ciltler için yoğun nemlendirici olarak hyaluronik asit veya hassas kuru ciltler için serbest radikallere karşı E vitamini her zaman harika sonuçlar verir.

Seramidler, skualen ve besleyici lipitler cilt bariyerini güçlendirir ve bakım etkisini kalıcı hale getirir.

 

Cildiniz için doğru ürün hangisi?

Retinol yaşlanma karşıtı etkiden çok daha fazlasını sunar. Bu ürün birçok şekilde kullanılabilir.

Aşağıdaki cilt tiplerine ve ihtiyaçlarına sahipseniz, A vitamini tam size göre.

• İnce çizgiler ve kırışıklıklar.

• Sivilce izleri.

• Karma ciltler.

• Yağlı ciltler.

• Lekeli ciltler.

• Hiperpigmentasyona eğilimli ciltler.